Dubai inşaat sektöründe en ünlü yapılara ev sahipliği yapar. Özellikle emlak sektöründe yabancı yatırımcıları cezbeden özelliktedir. Bunun yanı sıra sportif karşılaşmaları ile her kesimden turisti çeken Dubai pahalılık sıralamasında dünyada 20, ortadoğuda ise 2. sıradadır. Dubai ayrıca ortadoğunun yaşam kalitesi en yüksek şehridir.

Dubai 1971 senesinde kadar İngiltere yönetiminde iken sonrasında Birleşik Arap Emirliklerine katılmıştır. 1930’larda inci ticareti ile tanınan Dubai 1970’li senelerde petrol ve ticaret alanında büyümeye başladı.1973 senesinden itibaren şehirde para birimi olarak Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi kullanılmaya başlanmıştır.
Şehrin bir tarafı denize kıyısı olan bir metropol şehri iken, diğer tarafı yerleşimin azaldığı çöl bölgesidir. Dubai’nin arasında Arap çölü bulunmaktadır. Bu özelliği nedeniyle Dubai birçok farklı bitki türünü barındırmaktadır. Özellikle sıkça ithal edilen okaliptüs ağaçları şehrin gelir kaynaklarından biridir. Şehirde bulunan çölün varlığı çöl iklimine sahip olmasına neden olmaktadır. Yazları 45 derecelere varan hava sıcaklığı geceleri 10 dereceye düşmektedir. Sıcak iklime rağmen Dubai aynı zamanda yüksek nemlilik oranına sahiptir.
Şehrin yönetim tipi anayasal monarşidir. Şehrin yöneticisi Birleşik Arap Emirlikleri başbakanı Şeyh Muhammed Raşid El Maktum’dur. Şehrin suç oranı oldukça düşüktür hatta dünyanın en güvenli kentlerinden biri olarak bilinmektedir.

Ulusal dil Arapçadır ve şehirde en çok kullanılan dildir. Konuşulan dillerde 2. sırada İngilizce gelmektedir. Nüfusun büyük çoğunluğu İslam dinine mensuptur. Ancak şehirde Hristiyan ve Budist dinine mensup gruplarda bulunmaktadır. Ülkede diğer dinlerin ibadethaneleri özel izinle inşa edilebilir. Şehirde bulunan camilerin %95’i devlet destekli iken %5’i özel bağış gelirine sahiptir.
Şehirde bilinmesi gereken detaylara, seyahatiniz sırasında bilmeniz gereken özel kurallara, resmi daire bilgilerine ve hastanelere Dubai Genel Bakış sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Turizm ülkenin ana gelir kaynağını oluşturmaktadır. Limanların varlığı ticaret alanında da gelişmesini sağlamıştır. 2015 senesinde 20 milyon turistin ziyaretine ev sahipliği yapan Dubai dünyanın en çok ziyaret edilen 10 kenti arasında yer almaktadır. Ülkenin turizm alanında bu denli tercih edilmesinin başlıca nedeni alışveriş merkezleridir. Dubai’nin alışveriş merkezleri ile ilgili detaylı bilgilere Dubai Alışveriş Rehberinden ulaşabilirsiniz.
Dubai Gezilecek Yerler
Dubai hızlı kurulan bir şehir olduğu için çok sayıda tarihi mirasa sahip değildir. Petrol kazancı ile bir anda büyüyen ve gelişen bir şehir olmasına bağlı olarak şehrin mimarisi dünyanın birçok bölgesinde görülemeyecek farklılık ve görselliğe sahiptir.
Dubai’de bulunan gezilecek yerlerin başında dev alışveriş merkezleri gelir.Ayrıca lüks oteller ve insan eli ile yapılan suni adalarda görülmesi gereken başlıca yapılarıdır. Dubai’yi gökdelenlerin, şehrin simgesi halinde gelen Palmiye Adası’nın, marinanın yer aldığı modern kesim ve sayılı tarihi yapının, caminin ve sokak çarşılarının yer aldığı geleneksel kesim iki ana kısma ayırabiliriz.

Şehirde daha rahat gezebilmek için ise coğrafi olarak sahil şeridi, orta kısım ve iç kısım olarak bölümlemek mümkündür.
Sahil şeridinde zengin Arapların ikamet ettiği ünlü mimari binalar, lüks oteller, Palmiye Adası, marina bölgesi, rezidanslar ve alışveriş merkezleri yer alır.
Şehrin orta kısmı genelde iş merkezlerinin barındığı bölgedir. Özellikle iş için seyahat eden kesimden kişiler bu bölgede yerleşir ve bu bölgede gezerler. Dünyanın en büyük alışveriş merkezide şehrin orta kısmında yer alır.
Bu iki bölüm modern kesim olarak nitelendirilebilir.
Şehrin iç kısmı geleneksel olarak adlandırılan bölgedir. Bölgede lüks yerini yerelliğe bırakmaktadır. Nüfus yoğunluğu Avrupalı ve Araplar yerine ağırlıklı olarak Hindistanlı ve Pakistanlı bireylerden oluşmaktadır. Müzelerin yoğunluklu olarak bulunduğu bölgede aynı zamanda yerel çarşılar yer almaktadır.
Dubai’de gezilecek mekan isimleri ve görülmesi gereken yapılar ile alakalı bilgiyi Dubai gezi rehberimizden edinebilirsiniz.
Dubai Nerede Kalmalı ve Otel Tavsiyeleri
Dubai’nin kış mevsiminde dahi yazı yaşayabileceğiniz bir şehir olması nedeniyle iş gezilerinden çok turistlik geziler için tercih edilmektedir. Dubai lükslerin şehri olduğu için kalınacak yer tercihinizde bütçenizin geniş olması gerekmektedir.
Şehirde astronomik rakamlı otellerin yanı sıra nispeten daha uygun otellerinde bulunduğu söyleyebiliriz. Ancak modern sahil bölgesindeki oteller genellikle daha geniş bütçelere hitap edecek şekildedir.
Şehrin orta kesimi yani iş merkezlerinin yoğun olarak bulunduğu bölge şehrin sahil şeridine oranla daha uygun fiyatlıdır. Bur Dubai ve Deira olarak bilinen bölgeler bu kısımda yer alır. Bur Dubai, Deira’ya göre daha turistik olarak nitelendirilebilir.

Marina ve Dubai’nin ünlü plajı Jumeriah Beach bölgelerinde ise daha geniş bir bütçeye sahipseniz kalmanızı öneriyoruz. Özellikle Dubai’nin en ünlü oteli Burj El Arab’ın bu bölgede olması otel fiyatlarını üst rakamlara taşıyor tabi bölgenin turistik açıdan daha aktif olduğunu da belirtmek isteriz.
Dubai’de ki konaklama tercihleri ve otel önerileri için Dubai Konaklama Rehberimizden faydalanabilirsiniz.
Dubai Ulaşım Rehberi
Dubai’nin ulaşımı bir kamu kurumu olan RTA olarak bilinen yol ve taşımacılık kurumu tarafından yönetilmektedir.
Şehirde sadece 1 adet havaalanı bulunur. Dubai International Airport ana uçak seferlerinin direkt uçuşların bulunduğu havaalanıdır. Dubai’ye yakın olan bir başka şehirde bulunan Sharjah International Airport ise Dubai’ye kolaylıkla ulaşım sağlanabilen uygun fiyatların bulunduğu bir havaalanıdır.
Dubai’de ki şehir içi ulaşım birçok toplu taşıma aracı ile sağlanmaktadır.

Kiralık araç kiralamanın fiyatları lüks bir şehir olmasına rağmen uygundur. Özellikle gezecekseniz kiralık bir araçla gezmek daha ekonomik hale gelebilir. 3 günlük araç kiralamanın ücreti ortalama 350 AED yani dolar cinsinden 103 dolara denk gelmektedir. Araç kiralama işlemini şehre varmadan önce uluslararası hizmet veren firmalardan sağlayıp aracınızı Dubai’den teslim alabilirsiniz. Şehrin bilinmiyor olmasına bağlı olarak aracı şoförlü kiralamanız mümkün olmaktadır.
Toplu taşıma alanında metro, otobüs, tramvay karayolu ulaşımında kullanılırken, abra adı verilen tekneler kullanılabilir..
Dubai’de taksi kullanımı da oldukça aktiftir. Özellikle grup halinde gezmek istiyorsanız kısa mesafelerde taksi tercih edilmesi toplu taşıma ile başa baş bir fiyata gelecektir. Taksilerin diğer birçok dünya şehrine göre daha uygun fiyatlı olduğunu belirtmek isteriz. Bütün taksi firmaları ana ulaşım kurumu olan RTA’ya bağlıdır. Taksilerin renkleri farklıdır ve farklı işletmeleri temsil eder. Ayrıca şehrin İslami kanunlara göre yönetilmesi nedeniyle sadece bayanlara hizmet veren bayan şoförlü pembe taksiler bulunmaktadır.
Tüm ulaşım yöntemleri, ve ulaşım kartları ile ilgili detaylı bilgilere Dubai Ulaşım Rehberimizden ulaşabilirsiniz.
Dubai Alışveriş Rehberi
Dubai alışveriş sevenler için oldukça geniş ve avantajlı imkanlara sahip bir şehir. Özellikle şehirde çok sayıda alışveriş merkezi bulunması lüks ya da normal klasmanda ki ürünlere rahatlıkla ulaşmanızı sağlıyor.
Şehirde alışveriş yasal para birimi Arap Emirlikleri Dirhemi, dolar ya da Euro ile yapılabiliyor. Ancak Dolar ya da Euro ile alım yaparken kurların düşük tutulması söz konusu olabilir. Bu nedenle dövizlerinizi döviz bürolarından Arap Emirlikle Dirhem’ine (AED) çevirerek kullanmanızı öneriyoruz.

Dubai’nin alışverişte sunduğu en önemli imkan vergisiz alışveriş avantajıdır. Yapılan alışverişlerde vergi ödenmemesi fiyatların dünyada ki diğer şehirlere oranla düşük olmasını sağlıyor. Ayrıca dünyada bulunan tüm markaları Dubai’de bulmak mümkün.
Dubai’de alışveriş yapmak için mağazaların çalışma saatlerine dikkat etmek gerekli. Bir Müslüman şehri olan Dubai’de ibadet saatleri nedeniyle mağazalar 09:00-13:00 ve 16:00-21:00 arası hizmet veriyor. 13:00-16:00 saatleri arasında mağazalar kapalı olacağından alışveriş saatlerini mağazaların açık olacağı saat dilimlerine denk getirmeniz gerekir. Ayrıca tüm mağazalar dini bir gün olması nedeniyle Cuma sabahları öğlene kadar kapalı oluyor.
Dubai’de alışveriş yaparken daha avantajlı fiyatlardan yararlanabileceğiniz iki ayrı alışveriş festivali bulunuyor. Kışın düzenlene festival Dubai Shopping Festival, yazın düzenlene festival ise Dubai Summer Surprises olarak biliniyor. Bu iki festivalde dünyaca ünlü markaları %80’e varan indirimlerle alabilirsiniz.
Dubai’nin geleneksel olarak bilinen şehir kısmında ise yerel pazarlardan alışveriş yapabilir, değişik ürünlere ulaşabilirsiniz.
Ünlü alışveriş merkezleri, gidilmesi gereken yerel pazarlar ve mağazalarla ilgili detaylı bilgilere Dubai Alışveriş Rehberimizden ulaşabilirsiniz.
Dubai’de Ne Yenilir ve Dubai Mutfağı
Dubai Arap mutfağının etkin olduğu ancak dünya mutfağından da seçmeler bulabileceğiniz zengin bir mutfağa sahiptir. Şehirde baharatlı Arap yemeklerinin sunulduğu çok sayıda restoran bulunur.
Dubai aynı zamanda denize kıyısı olan bir ülke olduğu için bedevi kültüründen gelen Arap yemeklerinin yanı sıra deniz mahsulleri açısından da zengindir. Genelde kömür ızgarada pişirilerek sunulan balık türlerine özellikle marina ve sahil bölgesinde bulunan restoranlarda tüketebilirsiniz.

Dubai hurma üretiminde başı çeken şehirlerden biri olduğu ve şehirde yetişen az sayıda meyveden biri hurma olduğu için hem meyve olarak hem de tatlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle çikolata kaplı hurma şehirde sıkça tercih edilen tatlı seçeneklerinden biridir.
Şehirde kahvaltı 06:00-09:30 arası yenir, öğle yemeği saati 12:00 ve 15:30 arasıdır. Akşam yemekleri ise 20:00’dan önce yenmemektedir. Özellikle ramazan aylarında restoranların çalışma saatleri değişir. Turistlerin bile halka açık yerlerde yemek yemesi uygun bulunmadığı için paket servis tercih edilir ya da otellerde yemek yenilir.
Dubai’de ki restoran önerileri, tercih edilmesi gereken yöresel tatlar, yemek masrafları ile ilgili bilgilere Dubai Mutfağı yazımızdan ulaşabilirsiniz.